fredag 7 januari 2011

Brygd #73: NZ Barley Wine


Jag ska inte orda så mycket om detta öl utan enbart konstatera att det är ett kornvin i amerikansk stil - hög beska och mycket humlearom - fast med nyzeeländsk humle. I receptet nedan står "NZ-mix" för en blandning i lika delar av humlesorterna nelson sauvin, pacific gem och riwaka.

Data:
  • Satsstorlek 22 l
  • OG 1095
  • FG 1022
  • Abv 9,6 %
  • BU 90
  • SRM 18 (mörkt kopparfärgad)
Malt:
  • 4 kg pale ale-malt (maris otter)
  • 2 kg münchnermalt
  • 1 kg biskvimalt
  • 500 g ljust maltextrakt
  • 500 g karamellmalt (SRM 50)
Infusionsmäskning vid 67 C i en timma.

Humle:
  • 50 g NZ-mix, 60 minuter
  • 50 g NZ-mix, 20 minuter
  • 100 g NZ-mix, 0 minuter
  • 100 g NZ-mix, torrhumling
Total koktid 120 minuter.

Jäst:
  • Jäsning med Danstar Nottingham vid 18-19 C i 6 dagar
  • Efterjäsning vid 18-19 C i 8 dagar
Övrigt:

Kolsyrejäsning på flaska med druvsocker, 4 g/l.

Bedömning (24/1):

Kopparfärgad, lätt grumlig (från all humle troligen) med ett krämigt beige skum.

Brödig och karamellig maltarom med tropiska frukter och den ständiga feta björnbärssmaken från pacific gem.

Medelstor kropp, mjuk kolsyra.

Mycket väl balanserad; halvtorr med rejäl beska. Den hade gärna fått vara aningen mindre utjäst.

Trots det mitt bästa kornvin hittills, vi får se hur det går i SM där jag har tänkt tävla med den. Det enda orosmolnet är att med 5/6 sannolikhet så var en av fem flaskor som jag tappade upp för SM ej desinficerad.

NZ Barley Wine vs. Old Ruffian (26/1):

Old Ruffian är lite mörkare; mahogny- respektive kopparfärgad kanske kunde fånga skillnaden. Fabrikörns har smutsvitt skum av ungefär samma storlek och konsistens som Old Ruffians mer gulbeiga. Fabrikörns är aningen mer grumlig.

Fabrikörns har mer tropiska frukter (plus de obligatoriska björnbästonerna) medan Old Ruffian har mer av en sockrig karamellighet samt svarta vinbär och tallbarr.

Likartad munkänsla, Old Ruffian har aningen mer beska.

Oväntat nog vinner Fabrikörns med hjälp av den härliga tropiska fruktigheten. Ställningen är således Fabrikörn-Omvärlden 6-7.

4 kommentarer:

  1. Delad flaska tack fredrik 2011-02-26 Göteborg
    U: dimmig kåda färgad kropp, litet vitt skum
    L/S: grapefrukt, tallbarr, annanas
    3,5 p

    SvaraRadera
  2. Använde ditt recept som inspiration/utgångspunkt för en egen BW som jag bryggde för snart tre veckor sedan - så tack så mycket för receptet! Hur länge lät du den jäsa innan flasktappning? Alla verkar ju föredra lite olika där, allt från relativt kort till väldigt länge, som du säkert vet. Vore intressant att veta vad du föredrar i det avseendet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag läser ditt inlägg igen så ser jag ju att det står klart och tydligt 6 + 8 dagar. Så kan det gå...

      Radera
    2. ...när inte haspen är på ja. Som du kanske anar är svaret på din följdfråga att jag inte är mycket för långlagring innan flasktappning för så här humlestinna kornvin. Givetvis för humlearomens skull. Att torrhumla sista veckan av en långlagring tror jag inte alls på.

      Radera