tisdag 25 december 2012

Pseudolambik - sats #4



Vid detta fjärde försök var det dags att gå all in med omältat vete. Ingen vetemalt alltså utan endast pilsnermalt och omältat vete, allt enligt konstens regler.

På jästsidan valde jag en ny ansats. Jag tappade om sats 1b för att den ska få jäsa på vinbär fram till sommaren. Jästkakan från den satsen fångade jag påpassligt upp för att använda i denna omgång, vilket nog blir bra då det smakade mycket lovande vid omtappning.

Malt och extraktgivare:
  • 3 kg pilsnermalt
  • 2 kg krossat vete
Pilsnermalten mäskades vid 70 C samtidigt som det krossade vetet kokades upp med 6 l vatten och kokades i 20 minuter. Därefter tillsattes det krossade vetet till mäsken där mäskningen sedan fortgick i ytterligare 20 minuter.

Humle:
  • 30 g Savinjski Golding i 60 minuter.
Total koktid 100 minuter.

Jäst:
  • Jäsning med bottensatsen från sats 1b
Data:
  • Satsvolym 22 l
  • OG 1050
  • IBU 10
  • SRM 5 (gyllengul)
  • Erhållen volym innan jäsning 20 l
Uppdatering (2013-04-20):



Efter ett par månaders jäsning uppträdde tydliga tecken på pedioslajm. Efter att bliden ovan togs har även en bretthinna etablerat sig.

Bedömning (2013-05-11):

När drygt fyra månader har passerat sedan bryggdagen tappade jag upp en liten 25-centiliterflaska tillsammans med ett kryddmått strösocker och några korn Safbrew F2. Nu efter några veckor är det dags för en första bedömning.

Flaskan öppnas med en distinkt smäll, och ölet hälls upp ljusgult med ett fint men kortvarigt skum.

Aromen är lätt estrig och fruktig, möjligtvis även med en aning smörkola. Lite toner an gröna äpplen och grapefrukt finns också, samt vetedeg. Ingen brettarom däremot vad jag kan skönja.

Kolsyran är medelstor, det finns en aning restsötma, och en medelstor syrlighet.

Rätt okej och fräsch, men bretten behöver nog lite tid på sig att jobba här. Den känns lite som en berliner weisse faktiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar