söndag 11 maj 2014

Brygd #128: Vit-ipa


Inte långt efter att ölstilen black ipa slagit igenom på bred front började ett antal öl med benämningen white ipa (*) dyka upp. Trots att många hänger upp sig på den språkliga motsägelsen i det förra namnet, tycket jag faktiskt att det sistnämnda skapar mer förvirring. Är det en witbier - inklusive kryddorna - med uppskruvad alkoholhalt samt ipa-humling eller en väldigt ljus ipa med vete? Det förstnämnda låter inget vidare tycker jag personligen, så vi kör på det sistnämnda.

Men då kommer genast fler frågor. Måste den vara jäst med en witbierjäst? Ska det vara omältat vete? Jag fastnade till slut för ett ja på första frågan och ett nja på den andra och hamnade då på nedanstående recept.

Data:
  • Satsstorlek 22 l
  • OG 1056
  • FG 1010
  • Abv 6,0 %
  • IBU 50
  • SRM 2 (halmgul)
Extraktgivare:
  • 3 kg pilsnermalt
  • 2 kg vetemalt
  • 500 g omältat vete
  • 500 g havregryn
Det omältade vetet förklistrades och tillsattes vid inmäskningen som landade på 66 C, därefter mäskades det i en timma.

Humle:
  • 20 g perle i 60 minuter
  • 20 g galaxy i 20 minuter
  • 20 g mosaic i 20 minuter
  • 40 g galaxy vid kokslutet
  • 40 g mosaic vid kokslutet
  • 40 g galaxy som torrhumling
  • 40 g mosaic som torrhumling
Total koktid 90 minuter.

Jäst:

Jäsning med WLP400, halva jästkakan från Vitölet
  • Vid 24 C i fem dagar
  • Vid 22 C i fem dagar
  • Kallkraschning i två dagar
Övrigt:
  • Vattenjustering med 4 g kalciumsulfat, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 6 g/l
*) Som brev på posten kommer det förr eller senare en RateBeer-forumtråd där någon kräver att en ny ölstil ska läggas till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar