måndag 8 februari 2016

Brygd #148: Tyschk-dipa


Humletrollet ser gillande ut.

Efter det tyska blekölet är det dags att växla upp och brygga en tysk dubbel-ipa med samma humlesorter. Kombon av de moderna tyska humlesorterna hüll melon, mandarina bavaria och saphir förkortas nedan med MTH. Med 80 g polaris över valde jag att lägga huvuddelen som bittergiva och resten som mellangiva.

Jag är lite osäker på hur många dubbel-ipor med tysk humle som har gjorts, men att jag skulle vara först har inte föresvävat mig.

Data:
  • Satsstorlek 20 l
  • OG 1075
  • FG 1012
  • Abv 8,3 %
  • IBU ~100
  • SRM 4
Malt
  • 7 kg pilsnermalt
Infusionsmäskning vid 65 C  i en timma.

Humle:
  • 60 g polaris i 80 minuter
  • 20 g polaris i 20 minuter
  • 90 g MTH i 20 minuter
  • 180 g MTH vid kokslutet
  • 180 g MTH som torrhumling
Total koktid ungefär 90 minuter.

Jäst:

Jäsning med WLP029 (halva jästkakan från Tyschk-bleköl)
  • vid 16-18 C i 4 dagar
  • vid 21-23 C i 10 dagar
  • vid 5 C i 3 dagar
Vatten:

Göteborgsvatten med följande tillsatser:
  • 10 g kalciumsulfat till mäsken
  • 5 g kalciumklorid till mäsken
  • 1 tsk mjölksyra till lakvattnet
Övrigt:
  • Klarning med 1/2 krm Protafloc, tillsatt 20 minuter från kokslutet
  • Kolsyrejäsning på flaska med strösocker, 5 g/l
Bedömning 2016-03-09:

Precis som blekölet skummar det lite mer om den än vad jag hade tänkt. Kan det ha att göra med att jag pytsade i kolioxid i flaskorna vid flasktappning för att undvika oxidering?

Näväl färgen är fint gyllengul med dragning åt orange, och smula disig av all humle. Skummet är stort och vitt.

Aromen är främst örtigt humlig med en del fruktiga inslag av aprikos och kanske mandarin och melon med lite god vilja. En liten ton av svamp finns också.

Kroppen är medelfyllig till fyllig, kolsyran medelhög till hög. Avslutningen är torr med en markant beska.

Det här påminner faktiskt mer om Samuel Adams Imperial Pilsner än om en typisk dubbel-ipa. Men inget större fel med det, gott var det i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar